Dry needling

Restoring the Body to it’s Natural Balance

Wat is dry needling?

Een fijn steriel naaldje wordt in de spier gebracht ter hoogte van een trigger point, met als doel deze te ontspannen. Het genezingsproces van omliggend zacht weefsel (spieren, fascia, pezen en ligamenten) wordt hierdoor in gang gezet. Dit resulteert in pijnreductie en herstel van de normale gewrichtsbeweeglijkheid.

Dry needling Bilzen en Oudsbergen
Wat is Dry Needling

Wat zijn de triggerpoints?

Een trigger point is voelbaar als een knoop of snaartje in een spier. Naast lokale drukpijn veroorzaken zij ook vaak pijn op afstand in een specifiek voor die spier vastgelegd patroon.

Wat is het verschil tussen dry needling en acupunctuur?

Dry needling is een nieuwe techniek gebaseerd op de westerse neuro-anatomie en moderne wetenschap van het musculoskeletaal- en zenuwstelsel. Acupunctuur daarentegen kent zijn roots in de traditionele Chinese geneeskunde.

Een acupuncturist zal vaak meerdere naaldjes oppervlakkig inbrengen, die enige tijd blijven staan. Bij dry needling wordt er meestal maar 1 naaldje gebruikt om de trigger points aan te prikken.

Dry needling heeft tot doel musculoskeletale aandoeningen te elimineren. De acupuncturist daarentegen zal op het energie niveau van het lichaam werken.

Doet het pijn?

Het naaldje dat gebruikt wordt is zeer fijn. Een gezonde spier zal bij het inbrengen van het naaldje amper hinder ondervinden. Bij een gevoelige en verkorte spier met actieve trigger points daarentegen kan er een twitch respons optreden. Dit is een kort samentrekken of opspannen van de spier. U als patiënt zal dit ervaren als een ‘krampachtig’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich en kan het zijn dat de behandelde spieren nog een tijdje stijf of vermoeid zullen aanvoelen. Dit is meestal echter van korte duur.

Indicaties

Klachten die met Dry Needling behandeld kunnen worden. Deze lijst is onvolledig.
Bij vragen neem gerust contact met ons op.

  • Stijfheid, pijn in spieren en gewrichten
  • Verminderde spierkracht
  • Tendinopathie, peesontsteking
  • Klachten van de nek, schouder en de rest van de arm (bv. trapeziussyndroom, tenniselleboog, golferselleboog, frozen shoulder)
  • Klachten van de rug, bil en de rest van het been (bv. piriformissyndroom, hypertonie glutei, shin splint, achillespeesontsteking, hielspoor en fascia
    plantaris)
  • Spanningshoofdpijn
  • Kaakproblematiek (bv. tandenknarsen en klemmen, TMG dyskinesie)

Onze Therapeuten

Osteopaat Nele Vrolix

Nele Vrolix

Wil je een afspraak maken of wens je meer uitleg dan kan je mij telefonisch contacteren.

Specialisaties:
Osteopathie bij Baby's, kinderen en volwassenen - Dry Needling

 

 Bilzen en Oudsbergen

Kinesist Teile Vrolix TherapiePunt Oudsbergen

Teile Vrolix

Wil je een afspraak maken of wens je meer uitleg dan kan je mij telefonisch contacteren.

Specialisaties:

Kinesitherapie - Manuele Therapie - Lymfedrainage - Dry Needling

 Oudsbergen